• GANTS HILL STATION

    2 Seven Way Parade, Woodford Avenue, IG2 6XH, London
    Tel: 0208 55 03 183
    Email: draculalondon1@gmail.com

    FACEBOOK

În fiecare an aștept cu nerăbdare sărbătorile Pascale. Pentru mine, au o culoare inedită, sporită de frumusețea naturii care învie și înflorește sub ochii noștri. Luându-ne la revedere azi de la lucru, colegii englezi mi-au urat ‘Happy Easter’ și mi-au spus cu admirație: “pentru voi, românii, Paștele e cea mai importantă sărbatoare, nu e așa?” M-am oprit atunci o clipă și le-am arătat imagini cu tradițiile noastre și cu ouăle încondeiate. Au rămas muți de uimire la vederea ornamentelor miraculos lucrate manual. Le-am povestit apoi de obiceiul de a ciocni ouă, de a servi carne de miel cu ierburi aromate și de pască, care este una din preferatele mele.

Îmi amintesc de o legendă pe care am auzit-o în copilărie de la bunicul meu, un personaj cum nu am mai întălnit. În dimineața Paștilor, era primul la biserica imprejurată de flori de liliac care parfumau mereu sărbatoarea aceasta minunată. Ne aducea victorios anafura, și după ce o înghițeam, aveam voie să tăiem pasca. Și ne spunea povestea: “Iisus Christos, împreună cu apostolii săi, călătorind, au poposit într-un sat. Aici s-au oprit la casa unui localnic care, după ce i-a ospătat, la plecare, le-a pus merinde și în desagi. După un timp, trecând printr-o pădure, apostolii l-au întrebat pe Iisus când va fi Paștele. Iar el a răspuns că atunci când vor găsi pâine de grâu în traistele lor. Găsind pasca în desgii lor, apostolii au știut că era Paștele”
Fiind o pâine la bază, pasca a devenit astăzi un desert delicios, care conține atât ingrediente clasice, nelipsite din orice bucătărie, precum: lapte, ouă, făină, zahăr, sare, brânză cât și ciocolată, smântână, nuci, fructe, sau aromele noastre preferate: rom, stafide, migdale, scorțișoară, vanilie și coajă de portocale.

Tot de bunicul mă leagă amintirea preparatelor de miel. Ciorba de miel cu iaurt și tarhon era nelipsită, precum și costițele sau pastrama. La masa de Paști, bunicul statea în capul mesei și ne indica tuturor, dar mai ales copiilor, care sunt bucățile cele mai gustoase. Atunci nu obisnuiam să mâncăm carne de miel decât la Paști, cea ce facea ca ritualul servirii acestui animal să fie cu atât mai prețios. Tradiția spune că jertfirea mielului pascal a fost inspirată de Dumnezeu la ieșirea evreilor din robia egipteană. Se mai spune că această sacrificare a mielului a prefigurat jertfa Mantuitorului de pe Golgota, care a adus izbăvirea omenirii din robia păcatului.

Anul acesta am rămas să sărbatoresc Pașele la Londra, dar m-am simțit extrem de norocoasă să gasesc toate ingredientele de care aveam nevoie să pregătesc o masa îmbelșugată și demnă de memoria bunicilor și a sărbătorilor petrecute acasă cu familia.

Hristos a Inviat!

Ana

© Copyright - Dracula London